Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ



6ο   ΓΕΝΙΚΟ   ΛΥΚΕΙΟ  ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ
   ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  : 2013-2014



                        ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ  ΕΡΓΑΣΙΑ
                            ΤΑΞΗ : Β’

                   ΘΕΜΑ:  «  ΘΕΑΤΡΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ»
         ΥΠΟΘΕΜΑ:  « Επαγγελματική  μονογραφία  σκηνοθέτη»

                            ΟΜΑΔΑ : ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

                                     ΜΕΛΗ:
                                 Αθανασοπούλου   Αγγελική
                                 Γκούβα  Ναταλία
                                  Καρακικέ Μαρία
                                  Μισιρλή Χριστίνα    






















ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Ορισμός:

Ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, ή τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας, ή τηλεοπτικής παραγωγής.
Περιγραφή:

Ο σκηνοθέτης είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον τρόπο προσέγγισης και απόδοσης του έργου, για την επιλογή των ηθοποιών και την ανάθεση των ρόλων, για το ύφος της ερμηνείας που θα ακολουθήσουν. Oφείλει να έχει βαθιά γνώση του σεναρίου ή του θεατρικού έργου πολύ πριν από τις πρόβες, το γύρισμα ή το «ανέβασμα» του έργου.
Συνεργάζεται και με τους υπόλοιπους συντελεστές ενός έργου, όπως με τον διευθυντή παραγωγής για την καλή επιλογή των ηθοποιών που θα ερμηνεύσουν τους διάφορους ρόλους, καθώς και για το τεχνικό προσωπικό. Επίσης, συνεργάζεται με τους σκηνογράφους-ενδυματολόγους για την προετοιμασία των σκηνικών και των κουστουμιών. Συνεργάζεται και με τους ειδικούς τεχνικούς, δηλαδή με τους ηχολήπτες και με τους ηλεκτρολόγους καθώς και με τους μακιγιέρ. Ακόμη, συνεννοείται με τον συνθέτη της μουσικής και με τους χορογράφους εφόσον υπάρχουν χορευτικά μέρη στο έργο. Ιδιαίτερα όμως συνεργάζεται και συζητάει με τους ηθοποιούς, ώστε να αποδώσουν σωστά το πνεύμα του σεναρίου.
Επισκέπτεται διάφορους χώρους και επιλέγει τις τοποθεσίες για τα εξωτερικά γυρίσματα. Διευθύνει τις πρόβες όταν σκηνοθετεί θεατρικό έργο, καθώς και το τεχνικό προσωπικό όταν «γυρίζει» κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία. Τέλος, συμμετέχει στον οικονομικό προϋπολογισμό και στο χρονικό προγραμματισμό του έργου.
Ο σκηνοθέτης φροντίζει ώστε να υπάρχει φιλική ατμόσφαιρα και ευχάριστο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των συντελεστών της ταινίας ή του θεατρικού έργου. Η καλή συνεργασία και η ψυχική ηρεμία επιδρούν θετικά στην απόδοση του έργου. Όταν τελειώσει η ταινία, παρακολουθεί μαζί με τον παραγωγό πολλές δοκιμαστικές προβολές και κάνει μικροδιορθώσεις.Ο σκηνοθέτης είναι λοιπόν αυτός που τελικά «υπογράφει» την παράσταση, την ταινία ή την παραγωγή, τα video clips τραγουδιών και τις διαφημίσεις. Είναι ο βασικός δημιουργός τους. Γι αυτό άλλωστε το «ανέβασμα» κάθε έργου διαφέρει από τα προηγούμενα, αποτελώντας μια ξεχωριστή δημιουργία. Αυτό γίνεται φανερό ιδίως στο θέατρο, όπου τα ίδια έργα ανεβάζονται ξανά και ξανά.






Προϋποθέσεις άσκησης:

Για τους σκηνοθέτες δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.





Εκπαίδευση:

Για να γίνει κάποιος σκηνοθέτης μπορεί να εκπαιδευτεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. της αντίστοιχης ειδικότητας. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Η εκπαίδευση στα Ι.Ε.Κ. περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Επίσης, στην Ελλάδα λειτουργούν ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου και θεάτρου με τμήματα σκηνοθεσίας, όπου μπορεί να φοιτήσει κάποιος για να γίνει σκηνοθέτης. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία χρόνια. Οι υποψήφιοι, εισάγονται με ειδικές εξετάσεις που διεξάγει η κάθε σχολή. Πολλές φορές στο χώρο της σκηνοθεσίας διακρίνονται άτομα με ανθρωπιστικές σπουδές.
Βασική προϋπόθεση για την επαγγελματική επάρκεια και κυρίως για την επαγγελματική επιτυχία είναι η ευρεία γενική παιδεία, η καλή εκπαίδευση και η κινηματογραφική παιδεία που θα πρέπει να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται με τη συνεχή ενημέρωση για τις νέες δημιουργίες και τις αισθητικές απόψεις. Τα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο σκηνοθέτης, είναι η Σκηνοθεσία, το Μοντάζ, η Ιστορία Τέχνης, η Ιστορία του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, η Θεωρία Επικοινωνίας, η Ηχοληψία, το Σενάριο, η Παραγωγή, η Δραματολογία, η Μουσική, η Τεχνική Επεξεργασία Κινούμενης Εικόνας, η Κάμερα - Φωτισμός, κ.λπ.





Σπουδαιότητα:
Στη δουλειά του ο σκηνοθέτης χρειάζεται να συνδυάζει διοικητικές δεξιότητες, καλλιτεχνική ευαισθησία με ώριμη αισθητική άποψη, ταλέντο, δημιουργική φαντασία, δυναμισμό, έμπνευση και γούστο, παράλληλα με τεχνική δεξιοτεχνία και διοικητικές ικανότητες. Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζεται ακόμα από παρατηρητικότητα, οξεία αντίληψη, ακρίβεια, μεθοδικότητα και ταχύτητα αντιδράσεων. Απαραίτητα προσόντα, είναι η ικανότητα επικοινωνίας ώστε να γίνεται κατανοητός από τους επαγγελματίες που καθοδηγεί και συντονίζει (τεχνικούς και ηθοποιούς), η αντοχή σε κουραστικά και ακανόνιστα ωράρια εργασίας και η διαρκής πνευματική και σωματική εγρήγορση. Τέλος, η επιμονή, η υπομονή, το πνεύμα συνεργασίας και η φιλική διάθεση, θεωρούνται θετικά στοιχεία για το επάγγελμα του και τον διευκολύνουν στην εξέλιξη της εργασίας του.





Περιβάλλον ενασχόλησης:

Ο σκηνοθέτης μπορεί να απασχοληθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Βέβαια, όνειρο των περισσοτέρων σκηνοθετών είναι να μπορέσουν κάποτε να ασχοληθούν συστηματικά και να διακριθούν στον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου